Kommunikation
Vi arbetar proaktivt med att kommunicera med projektets externa intressenter. Kommunikationens uppgift är att se till att projektet håller sig på tårna genom att förekomma i stället för att förekommas.
Konkret kan det handla om:
Hantera media.
Öka kunskapsnivån hos roller och organisationer så att de medverkar till att projektet lyckas.
Kommunicera projektets långsiktiga positiva effekt för att säkerställa en positiv attityd.
Bjuda in invånare till dialog för att förebygga motsättningar.
Öka attraktionen så att människor vill bo och verka på en ny plats, samt att det som byggs även säljs.
Byggledning
Byggledningen leder byggprocessen under genomförandefasen. Den säkerställer att det praktiska arbetet blir gjort och att kontraktet mellan byggherren och entreprenören säkerställs mot tid, ekonomi, kvalité, arbetsmiljö och miljö.
När vi tillsätter en byggledning har den tillgång till modern drönarteknik. Tekniken kan användas till många olika saker under projektets gång och möjliggör för inmätning, problemlösning samt snabba diskussions- och beslutsunderlag.
Projekteringsledning
Projekteringsledningen leder processen från programhandling till färdig bygghandling. Vi har en tydlig intern granskningsprocess och vi kan även samgranska mot både entreprenör och beställare. För att styra aktiviteterna och tillgängliggöra förankring och information för alla arbetar vi med digitala strukturer.
När vi tillsätter en projekteringsledning har den tillgång till modern drönarteknik. Tekniken kan användas till många olika saker under projektets gång och möjliggör för inmätning, problemlösning samt snabba diskussions- och beslutsunderlag.
Certifierad kontrollansvarig enligt PB
En kontrollansvarig, eller KA, tar fram förslag till kontrollplan, ser till att kontrollplanen följs, är med vid det tekniska samrådet, besiktningar och andra kontroller samt skriver ett utlåtande som blir underlag för byggnadsnämndens slutbesked.
Vi tillför tydliga strukturer för hur och när kontrollarbetet ska genomföras. Det innebär att vi redan från början tar fram en struktur för hur och när kontrollerna ska genomföras.
Det ger en tydlig bild av var projektmedlemmar ska lägga in kontrollpunkter och intyg. Punkterna bockas sedan av under byggnationstiden.
Arbetsmiljösamordning BAS-U/BAS-P
På en byggarbetsplats utförs många olika arbeten samtidigt av olika aktörer. För att upprätthålla en säker arbetsmiljö och undvika risker ska deras arbeten samordnas. BAS-P och BAS-U är ett ansvar som byggherren kan delegera vidare enligt 3 kap. 7 c § arbetsmiljölagen.
Byggarbetsmiljösamordnaren för utförandet av arbetet (Bas-U) ska delta i planeringen och samordna olika entreprenörers arbeten i byggskedet så att en entreprenör inte skapar risker för de andra.
Byggarbetsmiljösamordnaren för planering och projektering (Bas-P) ska samordna de olika projektörerna, det vill säga arkitekter, konstruktörer och andra som medverkar vid planeringen och projekteringen.
Kalkyl och kostnadsbedömning
Att veta vad saker kostar och analysera kassaflöden är nödvändigt för att inte bli överraskad längre fram. Vi gör kostnadsbedömningar och avkastningsanalyser i tidiga skeden till detaljkalkyler på förfrågningsunderlag eller bygghandling.
Inköp och upphandling
Inköp står för en stor del av en verksamhets ekonomi och har en betydande inverkan på resultatet.
När det finns en sund inköpshantering och goda leverantörsrelationer ökar möjligheterna att tillgodose ett projekts behov av produkter och tjänster.
Vi hjälper dig att hitta leverantörer, stötta i avtalsförhandlingar och upprätta avtal samt ta fram nulägesanalyser, jämförelserapporter och förfrågningsunderlag.
CE-märkning
CE-märkning innebär att sammansatta maskindelar i fastigheten, enligt tillverkarens bedömning, uppfyller EU:s normer för säkerhet, hälsa och miljöskydd.
Vi gör en kontroll och riskanalys av olika maskindelar i fastigheten, som exempelvis fläktrumsaggregat, kylrum och storkök, och säkerställer att de går att använda som de ska. Vi sammanställer därefter en teknisk dokumentation som visar att fastighetens olika produktdelar uppfyller de tekniska kraven.
Miljöcertifiering av byggnad
Fastigheter har stor påverkan på vår miljö, både under produktion och drift. I syfte att bygga hållbart har därför olika certifieringssystem vuxit fram. Vi certifierar fastigheter enligt Miljöbyggnad.
Samordnad provning
En provning görs för att, i så tidigt som i projekteringsstadiet, upprätta tydliga gränsdragningar mellan entreprenörerna när det kommer till överskridande funktioner i projektet.
Under den teoretiska delen (teoretisk provning) tydliggörs omfattning, gränsdragningar och funktionsansvarig i projektets olika komponenter där fler entreprenörer kommer att vara delaktiga vid installationen.
Under den praktiska delen (samordnad provningen) görs sedan en kontroll av entreprenadens överskridande funktioner så att de fungerar tillsammans i drift – såsom värme och ventilationssystem, dörrar, samband mellan brandlarm och VVS-system och hisstyrning.
Entreprenadbesiktning
Entreprenadbesiktning är en kontrollfunktion för att säkerställa att entreprenaden följer det som har avtalats mellan parterna, samt att den är fackmässigt utförd.
Det är projektbeställaren som ansvarar för att utse en enligt AB 04 kap7§7. Vi hjälper dig med besiktningar under hela projektets livscykel. Det innebär att vi gör slutbesiktningar, garantibesiktningar, efterbesiktningar och olika typer av särskilda besiktningar.
Vi hjälper även till och samordnar besiktningsgrupper med olika discipliner
Drönarteknik geodesi
Med drönarteknik kan vi snabbt och säkert fotografera, filma och mäta in stora mängder för att skapa digitala terrängmodeller.
Det används exempelvis för att mäta och beräkna volymer av schakt- och bergmassor. Med terrängmodellerna kan vi sedan hämta volymer för exempelvis schaktgropar eller berg
Vi arbetar med SBG geo och Skymap.